Simrishamnsvägen 3

Simrishamnsvägen 3

Hammenhög

10 Rum
284 + 136 kvm SÅLD
Bilder

Unik patriciervilla - Historiska Doktorsvillan anno 1915.

Magnifika " Doktorsvillan" i Hammenhög, uppförd 1915 i patricierstil med den tidstypiska trappgaveln andas klass, elegans och livskvalité. Man välkomnas till husets entré om man följer grusgången genom den vackra trädgården fram till den robusta välvda entrédörren. På tomten finns också ett gårdshus, där tak och vind renoverats. Gårdshuset kan i framtiden rymma allt från vinterträdgård till galleri eller butik. I den lummiga 2400 kvm stora trädgården växer bl a plataner, klotlönn, bok, rhododendron, magnolia, kaprifol, lavendel, buxbom, pioner, rosor och bärbuskar. Interiören i hela bostaden är av mycket hög kvalité med oljad fiskbensmönstrad ekparkett i alla rum, fin takhöjd, originaldetaljer och stora fina fönster med djupa fönsternischer. Ett fantastiskt kök att laga mat och umgås i, stora sällskapsutrymmen med matsal, sal med öppen spis samt ett bibliotek. Fastigheten består av ett boningshus på 10 rum med ett vidbyggt annex på 43 kvm, tillbyggt 1952. Denna del fungerar idag som kontor samt fullt utrustad uthyrningsbar studio under säsong om ett rum och kök. Därtill finns ett gårdshus på ca 40 kvm. Bostaden renoverades i en första omgång från 2004, och sedan en genomgripande renovering från 2008.

ENTRÉPLAN
Huvudentrén har en välvd originaldörr med läkaremblem och glasparti som leder in till en hall med originalklinker. Loggian, som ligger intill huvudingången, har tegelvalv samt originalklinker i vackert mönster samt en infälld kalkstenstrappa. Här kan man njuta av frukosten i morgonsolen. Vardagsentrén har också klinker, här nylagd, samt en specialgjord så kallad Simrishamnsdörr.

Sällskapsrum med stor kamin (2010) med glaspartier mot två rum, burspråk samt stort spröjsat fönsterparti (2012) som vetter mot loggia samt trädgården. Från detta rum leder en pampig trappa till det övre planet. Det andra vardagsrummet löper parallellt, även här kan man njuta av tidigare nämnda kamin och den biblioteksvägg som byggts. Generös matsal med hög bröstning, 150 cm, längs väggarna och sittplats för 16-18 personer.

Stort och rymligt kök med vita lådbaserade skåp (HTH), platsbyggd bänk i Carrara-marmor, diskhoar från Blanco,150 cm bred rostfri gasspis med två ugnar från Ilve (2006), 150 cm fläkt från Ilve (2006), två inbyggda diskmaskiner, Miele (2006) samt fristående rostfri kyl/frys från Samsung (2021). Längs ena väggen löper ett platsbyggt serveringsskåp med marmorbänk samt ho från Blanco. Skjutdörrar i glas ersätter vanliga dörrar in till köket.

I anslutning till köket finns en serveringsgång med originalserveringsskåp samt ett separat skafferi med plats för både specerier och köksutrustning.

En gästtoalett finns invid huvudentrén med Twyford-toalett, kran i samma stil samt handfat i sten från Qvesarum byggnadsvårdsbutik. Målat trägolv.

ÖVRE PLAN
Alla sovrum finns på ovanvåningen (4 st). I det största sovrummet, finns en balkong med sirligt järnräcke som ger utsikt ut över trädgården. Detta rum är öppet upp till taknock vilket ger en nästan andlig stämning i rummet där takbjälkarna är frilagda. Till rummet finns en separat klädkammare med fasta hyllor samt en mindre garderob. Övriga tre sovrum på denna våning har också egna klädkammare med hyllplan. På ovanvåningen finns också ett mindre rum, som förr kallades pigkammare, som också lätt rymmer en säng eller sittplats.

Kaklat badrum (övre plan) med stenklinker och gediget gjutjärnsbadkar med tassar, kommod och toalett.

Samtliga rum har golv av stavlimmad fiskbensmönstrad ekparkett, spegeldörrar, pärlspontpanel och i huvudsak spröjsade fönster varav vissa i handblåst glas. Alla innertak och ytskikt på väggar är vidgjorda från 2008.

VIND
Från våning 2 finns en vindstrappa. Vinden har tilläggsisolerats ovanpå vindbjälklaget (ca 20 cm). Höjden underkant hanbjälkar är ca 1,80.

KÄLLARE
- Vinkällare med bänk, delvis framtagen tegelvägg samt fast vinhylla för ca 60 fl.
- Tvättstuga: Helkaklad tvättstuga med längre ekbänk, underskåp (3 st) samt tvättmaskin och torktumlare på klinkergolv (2008). Spotbelysning i taket ger gott ljus. Avfuktare finns för torkning av tvätt. Fasta torkställningar.
- Litet källarskafferi med fasta trähyllor.
- Biutrymme i källaren; vedförråd, pannrum med IVT bergvärmepump fån 2006.
- Krypgrund.
- Diverse förråd med plats för extrafrys och kyl och verkstad.

Källare under annexet har tre separata rum. I delar av källaren, under annexet finns radiatorer. Under kontoret finns utgång / källartrappa till trädgård.

ANNEX/STUDIO
Annexet om ca 43 kvm är vidbyggt till huvudbyggnaden och renoverades 2014. Annexet fungerar som antingen kontor eller uthyrningslägenhet för fyra personer på sommaren (hyresintäkt idag ca 7000kr/vecka). I entrén sitter en Simrishamnsdörr som leder in till hall med engelskt klinkergolv i viktoriansk stil från Byggfabriken som delvis har golvvärme. Köket har elhäll/separat ugn, rostfri kyl/frys, fläktkåpa i svart plåt samt lådor i skåp och vitt kakel på vägg. Helkaklat duschrum med takdusch från Tapwell, toalett, handfat och sexkantigt keramiskt klinkergolv i svart med golvvärme. Övriga detaljer från Byggfabriken. I det kombinerade sov/vardagsrummet finns en platsbyggd soffa/säng med fönster mot trädgård. Fin stensatt uteplats med pergola i direkt anslutning till annexet.

GÅRDSHUS
Ett vackert gårdshus i tegel om ca 40 kvm, bottenyta i 1½ plan, som kan bli en mindre verksamhetslokal, ett mindre spa, en utställningslokal, ett litet kafé, eller en verkstad kombinerat med ett nytt tillbyggt växthus. Fönstren är delvis nya. Taket är renoverat och isolerat med invändig ny råspontpanel och delvis öppet till nock. Ny el påbörjad. Skorsten delvis renoverad. VA och el kan dras till byggnaden.

Fakta

  • OBS BOSTADEN ÄR SÅLD
  • Adress Simrishamnsvägen 3
  • Område Hammenhög
  • Antal rum 10 rum
  • Boarea + Biarea 284 + 136 KVM
Simrishamnsvägen 9191
Simrishamnsvägen 1038
Simrishamnsvägen 0374
Simrishamnsvägen 8884
Simrishamnsvägen 1048
Simrishamnsvägen 9145
Simrishamnsvägen 2095
Simrishamnsvägen 4168
Simrishamnsvägen 9110
Simrishamnsvägen 6232
Simrishamnsvägen 8291
Simrishamnsvägen 4549
Simrishamnsvägen 2464
Simrishamnsvägen 2471
Simrishamnsvägen 3508
Simrishamnsvägen 2444
Simrishamnsvägen 2448
Simrishamnsvägen 3518
Simrishamnsvägen 9156
Simrishamnsvägen 9325
Simrishamnsvägen 9174
Simrishamnsvägen 9178
Bottenvåning
Källarplan
Ovanvåning
Fastighetskarta

Anmäl intresse

Fri Värdering